Podnebje

Za Alpske pokrajine je značilno predvsem gorsko podnebje. V primerjavi z ostalimi pokrajinami v Sloveniji imajo alpske pokrajine podpovprečno temperaturo in nadpovprečno letno količino padavin.

Temperature se spreminjajo glede na nadmorsko višino.

Količina padavin se znižuje od zahoda proti vzhodu. Julijske Alpe, so v primerjavi v Kamniško-Savinjskimi Alpami in Karavankami veliko bolj namočene.

Zaradi temperaturnih razlik pa so se v Alpskih pokrajinah najbolj jasno izoblikovali višinski pasovi. Na dnu kotlin in dolin je listnati gozd, ki se prepleta s travniki in njivami. Za listnatim gozdom sledi iglasti gozd. Predstavniki tega gozda se začnejo močneje uveljavljati nekje pri nadmorski višini 1000m. Ti segajo do nadmorske višine 1700m, nato pa jih začnejo prekinjati planinski pašniki, ki jih na kratko imenujemo planine. Nad iglastim gozdom se zvrstita pas ruševja in gorskega travniškega rastlinstva. Nad njima je pas grušča in golega skalovja. Prikaz rastlinskih pasov pa se razlikuje glede na strani neba. Na osojni strani so stalne poselitve in gozdna meja v primerjavi z prisojno stranjo precej nižje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja