Gospodarstvo

Domačini so se v preteklosti preživljali predvsem z ekstenzivnim samo oskrbnim kmetijstvom, največ z živinorejo in s skromnim poljedelstvom. Možnosti za gospodarsko izrabo so dokaj neugodne. Pomembno dejavnost v okviru živinoreje je predstavljalo planinsko pašništvo. Na alpskih traviščih so kmetje pasli govedo, mleko pa so predelovali v mlečne izdelke.

Razvoj intenzivnega in tržno usmerjenega kmetijstva po drugi svetovni vojni je povzročil hitro nazadovanje planinskega pašništva. Pojavilo se je opuščanje predvsem tistih planin, ki niso imele dobre prometne povezave z dolino. Tako so bile nekatere podvržene hitremu gozdarjenju, druge pa so spremenile svojo funkcijo v počitniška naselja. Nekaj planin ohranja svojo prvotno funkcijo, planinsko pašništvo, a le redke tudi predelavo mleka in prodajo mlečnih izdelkov.

Obsežno visokogorje je sicer neposeljeno, vendar ima zaradi svojih naravnih lepot in možnosti za športno aktivne dejavnosti kljub temu zelo pomembno vlogo. Pozimi ga množično obiskujejo smučarji, poleti pa planinci in drugi ljubitelji naravnih lepot.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja